Türkiye için bir şeyler yapma vakti


10 Aralık, 2021


Türkiye geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir gıda üreticisidir. Artan nüfusa bağlı olarak gıda üretimi ve tüketimi dengede görünse de özellikle büyük şehirlerde alım gücünün azalmasına bağlı gıda üretim işletmelerinde üretilen ya da perakende olarak sunulan gıdaların büyük oranının israf olduğu, herhangi bir geri dönüşüme tabi tutulmadan doğaya da zarar verecek boyutta çöp olmaktadır. Bunun bağlı olarak toplam yenilebilir gıda kaybı ve israfı her yıl 15 ila 26 milyon ton olarak hesaplanmıştır.

2020 yılı bu bağlamda Türkiye için gıda israfını önlemek yönünde ilk ciddi atılımın yılı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü, gıda kaybı ve israfının zararlı etkileri konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve gıda tedarik zinciri boyunca eylemi teşvik etmek için ortak hareket etmeye karar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü arasındaki ortaklık, Türkiye tarafından BM Gıda ve Tarım Örgütü-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı aracılığıyla finanse edilen Orta Asya Ülkelerinde Gıda Kayıp ve İsrafının Azaltılması projesinin bir parçasını oluşturuyor. Genel olarak bu ortaklık, gıda israfını azaltmanın faydaları hakkında tüketici bilgisini genişletmeyi ve insanların gıda tüketme biçiminde köklü ve kalıcı değişiklikler elde etmeye yardımcı olmak için atık önleme alışkanlıklarının gelişimini teşvik etmeyi planlıyor.

Kalmasın organizasyonu da, İstanbul başta olmak üzere ilerleyen yıllarda tüm Türkiye’yi içine alacak kapsamlı bir oluşum olarak bu hareketin tam da merkez noktasında yer alıyor. Sorunun farkındalığını artırmak ve sürdürülebilir bir üretim ve tüketim kültürü oluşturmak için tüm aktörlerin birlikte çalışması büyük önem taşıyor. Kalmasın da bu aktörlerden biri ve en önde geleni olma amacıyla davranmaktadır.


Durumun Toplumsal Bilinç boyutu

Dünya genelinde 820 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini, bu kadar gıdayı israf etmenin "ahlaki olarak kabul edilemez" olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Ekonomi ve Besin dağılımına etkisinin yanında bireysel bilinçsizliğin bir de gereksiz yere yayılan sera gazlarına sebep olması boyutu var elbette. Yani gıda israfının genel sosyo ekonomik yanları hariç, bilinçsiz tüketici davranışları da maalesef gıda israfına sebep olan en önemli faktörlerden. Bu bilinci hem tüketici hem de üretici / dağıtıcı aktörler için sağlayabilmek de Kalmasın’ın en önemli misyonlarından biridir.

İsraf başta İstanbul olmak üzere bütün Türkiye’den yok etmemiz gereken bir düşman ve bunu Kalmasın ile başaracağız !




Yazar: kalmasin.com.tr



© 2022 Kalmasın San. Tic. Ltd. Şti. Tüm hakları saklıdır
Powered by riwys