Gıda Tasarrufu Yapmanın Püf noktaları


27 Ocak, 2022


Günümüz dünyası insanı için gıda israfı maalesef bir alışkanlık haline geldi. Marketlerde ihtiyacımız olandan daha fazla yiyecek almak, meyve ve sebzelerin evde bozulmasına izin vermek veya yiyebileceğimizden daha büyük porsiyonlar almak, tabakları bitirmeden çöpe dökmek ya da evin bir köşesinde yiyecekleri unutup çürümesine izin vermek artık olağan durumlar. Bu alışkanlıklar doğal kaynaklarımıza ekstra yük bindiriyor ve ülkemizin doğasına zarar veriyor. Yiyecekleri israf ettiğimizde, onu üretmek için harcanan emek, yatırım ve değerli kaynakları (su, tohum, yem vb.) ve onu taşımak ve işlemek için harcanan kaynakları da boşa harcıyoruz. Şunu da bilmiyoruz ki; Gıda israfı, sera gazı emisyonlarını artırır ve iklim değişikliğine katkıda bulunur. Gıda israfı ile küresel ısınma sürecine etki eden bu kötü alışkanlıklardan bir an evvel kurtulmalıyız. Dünya genelinde her an tonlarca yenilebilir gıda kaybolmakta veya israf edilmektedir. Sadece üretim ve perakende arasında, küresel olarak tüm gıdaların yaklaşık yüzde 14'ü kayboluyor. Büyük miktarlarda gıda da perakende veya tüketici düzeyinde israf ediliyor. Her gün milyonlarca insanın aç kaldığı bir dünyada gıda kaybını ve israfını azaltmak esastır. İsrafı azalttığımızda, her gün aç kalan milyonlarca insan için yemeğin verilmediğine saygı duyuyoruz.


Yiyecekleri israf etmemek ve Gıda tasarrufu yapmak sizin elinizde

Göze güzel gelmeyen meyve ve sebzeleri almamaktan vazgeçin

Yiyecekleri dış görünüşüne göre yargılamayın! Garip şekilli veya çürük meyve ve sebzeler, keyfi kozmetik standartlarına uymadıkları için genellikle atılır. Endişelenmeyin aynı tadı veriyorlar.

Gıda etiketini anlamak

"Son kullanma tarihi" ve "Son kullanma" arasında büyük bir fark vardır. Bazen yiyecekleri son kullanma tarihinden sonra yemek hala güvenlidir, oysa size yemenin artık güvenli olmadığını söyleyen son kullanma tarihidir.

Küçük porsiyonlar ve fazlasını saklamak Gıdaları kurtarır

Evinizde daha küçük porsiyonlar ile öğünlerinizi planlayın. Yaptığınız her şeyi yemiyorsanız, daha sonra kullanmak üzere dondurun veya kalanları başka bir öğünde malzeme olarak kullanın.

Yerel gıda tercih edin

Yerel ürünler satın alarak, ülkemizdeki üreticileri ve işletmeleri desteklersiniz. Ayrıca taşıma mesafelerini azaltarak küresel ısınmayaı önleme ile mücadeleye yardımcı olursunuz.

Suyun önemini anlayın

Su olmadan gıda üretilemez. Üretcilerin gıda yetiştirmek için daha az su kullanmaları önemli olmakla birlikte, gıda israfını azaltmak aynı zamanda onu üretmek için kullanılan tüm su kaynaklarını da korur. Bazı evsel atıklar potansiyel olarak tehlikelidir ve asla normal çöp kutusuna atılmamalıdır. Piller, boyalar, cep telefonları, ilaçlar, kimyasallar, gübreler, lastikler, mürekkep kartuşları vb. gibi maddeler toprağımıza ve su kaynağımıza sızarak gıdamızı üreten doğal kaynaklara zarar verebilir.

Kalmasın kullanın

Tüm bunlara rağmen yemeklerin boşa gitmesini önlemek için işletme ya da kullanıcı olarak Kalmasın kullanın, bize destek verin ve kalmasını herkese anlatın. Kalmasın doğayı, tüketiciyi ve yerel işletmeleri gıda israfına karşı bir araya getirir, böylece fazla yiyecekler atılmaz, tasarruf ile geleceği bugünkü israf sorunsalından arındırabiliriz.




Yazar: kalmasin.com.tr



© 2022 Kalmasın San. Tic. Ltd. Şti. Tüm hakları saklıdır
Powered by riwys